Kwaliteit drijft boven, ook als de tand des tijds reeds gaat knagen…  Een jaar rijk aan prachtplaten samenvatten is echter geen sinecure! Toch hielden we er na lang beraad weer tien over.

Onze jaarlijst!

 

 

Best of 2007!!!

(Niet de geringste twijfel mogelijk!)

 

JIM BYRNES

“House Of Refuge”

(Black Hen / Rounder Europe / Munich)

 

Nog maar zelden werden wij al bij een eerste beluistering van een plaat zó van onze sokken geblazen als door “House Of Refuge” van de Canadees Jim Byrnes. De twaalf “songs of hope, longing, sin and redemption” die de beste man daarop serveert vormen in de categorie blues & roots zondermeer het beste wat we dit jaar te horen kregen. Excuseer, wat we de voorbije jaren te horen kregen… Dit is wat je noemt een typische “eilandplaat”. Zo’n schijfje waarvan je nooit nog echt afscheid wil nemen!

“House Of Refuge” verscheen in Byrnes’ thuisland al een klein jaar geleden, maar dankzij Rounder Europe ligt het album nu ook gewoon hier in de winkel. En daar moeten we dat label met z’n allen eigenlijk ontzettend dankbaar voor zijn! Zo wordt het ons immers een stuk gemakkelijker gemaakt om aan deze muzikale lekkernij te geraken.

Met zijn lichtjes fantastische band, bestaande uit Steve Dawson, Jesse Zubot, Keith Lowe, Elliott Polsky en Chris Gestrin, en muzikale gasten The Sojourners vertolkt Byrnes op “House Of Refuge” voornamelijk werk van anderen, maar dat mag gezien de torenhoge kwaliteit van zijn interpretaties daarvan absoluut geen bezwaar vormen om je het juweel onverwijld aan te schaffen. Want of het nu gaat om de onwaarschijnlijk mooie gospel van het traditionele “Didn’t It Rain” of Skip James’ “Be Ready When He Comes”, om de met een gloedvolle shot R&B geïnjecteerde rootsdeun “Of Whom Shall I Be Afraid?”, om het atmosferische “Running Out Of Time”, om het van Big Bill Broonzy geleende streepje topakoestiek “Big Bill’s Blues”, om de in soul, blues en gospel zwelgende lezing van “Lay Me Down Sweet Jesus” van Justin Rutledge, om het uit lekker vettige deltaklei opgetrokken “Today”, om de heerlijk gecroonde Hoagy Carmichael classic “Stardust”, om het eigenzinnige, door Byrnes samen met Steve Dawson gepende en met een snuif exotica gekruide “The Death Of Ernesto Guevara”, of om bezielde vertolkingen van Robert Johnsons “Last Fair Deal Gone Down”, David Walls “Fortify Me” en Nick Lowes “The Beast In Me” (Hier nog een stuk fraaier dan in diens toch al allesbehalve misselijke eigen versie!), je zal hier niet één enkel minder moment op aantreffen! En vooral de samenwerkingen van de grofgevooisde Byrnes met The Sojourners verdienen regelmatig het predikaat “goddelijk”.

Wat ons betreft zondermeer dé plaat van het jaar!

Jim Byrnes

Black Hen Music

Rounder Europe

 

 

Top 10 van het jaar

 

  1. JIM BYRNES “House Of Refuge”
  2. SAM BAKER “Pretty World”
  3. HAYWARD WILLIAMS “Another Sailor’s Dream”
  4. EILEN JEWELL “Letters From Sinners & Strangers”
  5. RACHEL HARRINGTON “The Bootlegger’s Daughter”
  6. JOE HENRY “Civilians”
  7. STEVE EARLE “Washington Square Serenade”
  8. TREMOLOCO “Dulcinea”
  9. ROB LUTES “Ride The Shadows”
  10. KRISTA DETOR “Cover Their Eyes”

 

*****

 

En dan ook nog even de wat ons betreft besten per genre of categorie…

 

Americana:

JIM BYRNES “House Of Refuge”

 

Alt. Country:

 JUSTIN RUTLEDGE “The Devil On A Bench In Stanley Park”

 

Roots rock:

TREMOLOCO “Dulcinea”

 

Singer-songwriter:

JOE HENRY “Civilians”

 

Country:

 DWIGHT YOAKAM “Dwight Sings Buck”

 

Bluegrass:

THE .357 STRING BAND “Ghost Town”

 

Folk:

KRISTA DETOR “Cover Their Eyes”

 

Blues:

IAN SIEGAL “Swagger”

 

België:

H.T. ROBERTS “Fingernail Moon”

 

Nederland:

T-99 “Vagabonds”

 

*****