http://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpg

 

 

2010 was bepaald geen lachertje. In zo menig een opzicht was het zelfs een regelrecht rampjaar. Gelukkig was er nog de muziek om de pil zo nu en dan een weinig te vergulden. 2010 bleek op de keper beschouwd immers rijk aan zeer goede tot ronduit uitstekende platen. Twintig daarvan hebben we voor je op een rijtje gezet in onze jaarlijst. Helemaal bovenaan daarin LEEROY STAGGER & THE WILDFLOWERS met het werkelijk fenomenale “Little Victories”.

 

Leeroy Stagger - Little Victories.jpg

 

Best of 2010!!!

 

LEEROY STAGGER & THE WILDFLOWERS “Little Victories” (Blue Rose / Sonic Rendezvous)

 

Hieronder nog eens wat we al in september over die plaat schreven!

 

(5*****)

Te pas en te onpas blijven in verband met deze Canadese veelkunner steeds weer vergelijkingen met Ryan Adams opduiken. En al zijn in de verzamelde werken van beide heren zeker de nodige raakpunten tussen de twee te vinden, Leeroy Stagger verdient het ondertussen al wel ruimschoots om nog uitsluitend op zijn eigen merites te worden beoordeeld. Wat ons betreft is wat hij de laatste jaren bracht zelfs een stuk spannender dan wat Adams het voorbije decennium zoal allemaal uitspookte. Alleszins een stuk constanter van kwaliteit, zoals ook ’s mans nieuwste worp “Little Victories” weer ten voeten uit bewijst. Daarop is het dertien nummers lang zoeken naar ook maar één enkel minder moment. Via de werkelijk van melancholie druipende roots-popparel “Everyone’s On Drugs” en het uit het min of meer hetzelfde vaatje tappende “Long Way Home” gaat het over het mede door knap gitaarwerk van Kevin Kane en een dito pedal-steelbijdrage van Bob Egan gedragen countryrockertje “Sit Around This House” en het swampy “Holy Water” richting “Good Things”, een van de soul druipende valse trage, gebracht met landgenote Romi Mayes, en het aanstekelijke recht-toe-recht-aan Heartland-rockertje “Waste Of A Wedding”. “Poor Little Rock Star” is dan weer een eerder klassiek uitvallende pianoballade, waarin een elektrische gaandeweg steeds nadrukkelijker in beeld komt en waarvoor voor één keer wel aan de genoemde Adams mag worden gedacht, “Way Down The Bottom” subliem countryrockmateriaal genre de grote Gram Parsons in zijn hoogdagen, “George’s Blues” een indirect wellicht door hele horden aan grote Texaanse songsmeden beïnvloed folkdeuntje, “Hardtown” gewoon een streepje zalige melodieuze roots rock, “She Will Be Received” een net wat ingewikkeldere variant op hetzelfde thema, “I Believe In Love” opnieuw een complexloos om luidkeels meezingen brullende stamper en het afsluitende”Love Will Let You Down” een meer dan verdienstelijke poging om wat hij van respectievelijk de Beatles en Neil Young leerde in één enkel liedje geperst te krijgen. Na “Everything Is Real” opnieuw een absolute voltreffer voor Leeroy Stagger dus. En als dat ondertussen nog niet gebeurd mocht zijn, dan wordt het onderhand wel zo stilaan tijd, dat je deze knaap eens stevig aan de borst gaat drukken. Veel betere platen dan deze zal je dit jaar waarschijnlijk immers niet al teveel te horen gaan krijgen!

Leeroy Stagger - Blue Rose Records - Sonic Rendezvous

 

Onze Top 20 van het jaar:

 

1.       LEEROY STAGGER & THE WILDFLOWERS “Little Victories”

2.       DAN BAKER “Sad Song Junkie”

3.       AN AMERICAN AQUARIUM “Small Town Hymns”

4.       CHRIS BRECHT & DEAD FLOWERS “Dead Flower Motel”

5.       MARK ERELLI & JEFFREY FOUCAULT “Seven Curses”

6.       PATTY GRIFFIN “Downtown Church”

7.       MARY GAUTHIER “The Foundling”

8.       IMELDA MAY “Mayhem”

9.       EILEN JEWELL PRESENTS BUTCHER HOLLER “A Tribute To Loretta Lynn”

10.   DALE WATSON “Carryin’ On”

11.   RACHEL HARRINGTON “Celilo Falls”

12.  HT ROBERTS “Spirit Level”

13.   MATT HARLAN “Tips & Compliments”

14.   ROBYN LUDWICK “Out Of These Blues”

15.   OTIS GIBBS “Joe Hill’s Ashes”

16.   RYAN BINGHAM & THE DEAD HORSES “Junky Star”

17.   JAY LINDEN “Under The Radar”

18.   JIMMIE VAUGHAN “Plays Blues, Ballads & Favorites”

19.   RED HORSE “Red Horse”

20.   HAYWARD WILLIAMS “Cotton Bell”

 

 

Home