http://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpghttp://www.ctrlaltcountry.be/VoorDeJaarlijstjes2009_bestanden/image001.jpg

 

 

Naar stilaan goede gewoonte hebben we ons de voorbije weken uitgebreid gebogen over de vraag, welke platen wat ons betreft nu echt essentieel waren voor het muziekjaar 2011. Hieronder het verdict!

 

Israel Nash Gripka - Barn Doors And Concrete Floors.bmp

 

Best of 2011!!!

 

ISRAEL NASH GRIPKA “Barn Doors And Concrete Floors” (Continental Song City / Munich)

 

Hieronder herhalen we nog eens even de lofbetuigingen die we hier al in april voor die plaat veil hadden!

 

(5*****)

 

Een bijzonder straffe knaap, deze Israel Nash Gripka! Zijn twee jaar geleden zowat “completely out of the blue” verschenen debuut “New York Town” sloeg hier al in als een bom. Een 5-sterrenplaat was dat, waar we eigenlijk helemaal niet op voorbereid waren. En daar breit hij nu met “Barn Doors And Concrete Floors” probleemloos een minstens even knap vervolg aan. Dit is alternatieve country, die zonder blikken of blozen aanspraak maakt op een plaatsje langs het allerbeste van acts als Whiskeytown, Ryan Adams, Wilco, Uncle Tupelo of de Jayhawks. Gripka vermengt in de elf nummers van zijn tweede in eerste instantie het melancholische geneuzel van Neil Young met het ruw-hese van John Fogerty en kruidt vervolgens het resultaat af met “down to earth roots music” à la The Band of country rock van het genre, waarmee het merendeel van de hoger genoemde artiesten ook al op zoek naar meerdere eer en glorie gingen. Die werkwijze en zijn ook al verbluffend knappe teksten leiden tot volstrekt tijdloze muziek. Tot een plaat, die als er al zoiets als gerechtigheid bestaat, ooit zelf als een referentie zal worden gebruikt om er het materiaal van anderen tegen af te wegen. Mogen we het label “toekomstige klassieker” er even voor in de mond nemen, ja? Dat lijkt ons immers zowat de enige accurate omschrijving voor dingen als het weemoedig rockende, met zalige gitaren en een dito mondharmonicaatje opgewaardeerde “Fool’s Gold”, het meer op ‘s mans countrykant focussende “Drown”, de werkelijk bloedmooie “Youngiaanse” ballade “Sunset, Regret”, het mede door het gloedvolle toetsenwerk van Jason Crosby erin van de sfeer druipende “Louisiana” en andere. Waarvoor dank ook aan Sonic Youth-drummer Steve Shelley, die tekende voor een werkelijk vlekkeloze productie. Bloedmooi!

Israel Nash Gripka, Continental Song City

 

Onze Top 10 van het jaar:

 

1.       ISRAEL NASH GRIPKA “Barn Doors And Concrete Floors”

2.       JOHN HIATT “Dirty Jeans And Mudslide Hymns”

3.       BUDDY MILLER “The Majestic Silver Strings”

4.       RICHARD LINDGREN “Memento”

5.       NICK LOWE “The Old Magic”

6.       JASON MCNIFF “April Cruel”

7.       EILEN JEWELL “Queen Of The Minor Key”

8.       JENNIE LOWE STEARNS “Blurry Edges”

9.       DALE WATSON & THE TEXAS TWO “The Sun Sessions”

10.   RAY BONNEVILLE “Bad Man’s Blood”

 

 

Home